Tolkiens Arda – Sveriges stora Tolkienforum

Välkommen till Sveriges stora Tolkienforum! Klicka här för att gå till förstasidan.
Aktuellt datum och tid: lör sep 25, 2021 7:46 am

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme
Ny tråd Svara på tråd  [ 95 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1 ... 3, 4, 5, 6, 7
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Re: Några tankar och frågor efter en omläsning
InläggPostat: sön maj 09, 2021 7:24 pm 
Offline
Maia

Blev medlem: ons okt 13, 2010 7:41 pm
Inlägg: 745
Den stegrande kamelen skrev:
Men skjutshåll och gästgiverier känns ändå inte riktigt som om det passar in i Gondor, tycker jag – för att inte tala om Rohan. De verkar ju inte ens ha några pubar!

Så har jag också tänkt. Ungefär som att Fylke och Bri hade det förindustriella England som modell, medan det civila Gondor inte var lika utvecklat, kanske som romarriket. Och Rohan var ännu mer primitivt, mer som vikingatida Norden.

Men romarriket hade ju i och för sig skjutshåll och andra bekvämligheter för resande, så det skulle inte förvåna mig om det fanns sådant även i Gondor, även om professorn inte nämner det rakt ut.

"Old Guesthouse" där Pippin mötte Bergil kanske var ett sådant.


Upp
 Profil Skicka e-post  
 
 Inläggsrubrik: Re: Några tankar och frågor efter en omläsning
InläggPostat: tis jun 15, 2021 8:12 pm 
Offline
Maia
Användarvisningsbild

Blev medlem: tis sep 21, 2004 10:43 pm
Inlägg: 1178
Ort: Älvsjö och Västernäs
När Frodo hoppar upp på bordet på värdshuset Stegrande ponnyn står följande kommentar:
"Han kände ringen på dess kedja, och helt oförklarligt drabbades han av begäret att trä den på fingret och försvinna från den idiotiska situationen. Det tycktes honom som om impulsen nådde honom utifrån, från någon eller något i rummet."
Lite senare i kapitlet: "Ett tag funderade han på om inte ringen själv hade spelat honom ett spratt – kanske hade den försökt avslöja sig själv som gensvar på någon önskan eller befallning som fanns i rummet. Han tyckte inte om utseendet på de män som hade gått ut."

Här undrar jag vad som är på gång. Texten refererar omedelbart till männen som gått ut. Männen är Bill Ormbunke, grindvakten Harry, samt en sydlänning som vi får vaga beskrivningar av som något "vättelikt" bl a pga av att han är skelögd och att Vidstige antar honom för att vara en spion.

Men inte har väl någon av dem magiska krafter i stil med de svarta ryttarna som kan påverka Frodo att känna dragning till att sätta på sig ringen? Eller?

_________________
Håll utkik efter mig, särskilt när du inte väntar mig!


Upp
 Profil Skicka e-post  
 
 Inläggsrubrik: Re: Några tankar och frågor efter en omläsning
InläggPostat: ons jun 16, 2021 12:26 pm 
Offline
Maia
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör okt 04, 2003 2:28 am
Inlägg: 3560
Ort: Göteborg
Det är en bra fråga, Randalin! Tyvärr har jag inget bra svar. Det enda jag kan tänka mig är att Ringen känner av de svarta ryttarna som är utanför, i närheten, och att det bara känns som om impulsen kom inifrån själva rummet. Vi får väl ingen förklaring någonstans senare heller, vad jag minns.

Att notera är för övrigt att Christopher tycker att Harry portvakt skall bort ur den här scenen. Tydligen hade Tolkien redigerat bort honom från några andra ställen men glömt kvar en ensam referens, berättar Hammond & Scull. Detta är ändrat i utgåvor nyare än 2004. Fast jag vet inte, jag. Ibland känns det som om Christopher går lite för långt i sitt petande. Det är trots allt inte hans bok! Själv har jag preliminärt kvar Harry-meningen, främst för att textens rytm mår bra av den; det blir en lite tvär och onaturlig övergång till nästa stycke annars. Men jag kanske ändrar mig senare, vi får se!

_________________
Min pågående översättning av Tolkiens ringsaga (länk)


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Några tankar och frågor efter en omläsning
InläggPostat: ons jun 16, 2021 1:25 pm 
Offline
Maia
Användarvisningsbild

Blev medlem: tis sep 21, 2004 10:43 pm
Inlägg: 1178
Ort: Älvsjö och Västernäs
Den stegrande kamelen skrev:
Det är en bra fråga, Randalin! Tyvärr har jag inget bra svar. Det enda jag kan tänka mig är att Ringen känner av de svarta ryttarna som är utanför, i närheten, och att det bara känns som om impulsen kom inifrån själva rummet.

Att notera är för övrigt att Christopher tycker att Harry portvakt skall bort ur den här scenen. [...] Ibland känns det som om Christopher går lite för långt i sitt petande. Det är trots allt inte hans bok!
Tack för svar. Svarta ryttarna är en bra tanke. Parallellhistorien med Merry är för övrigt intressant. Han måste antingen ha tagit en rejäl promenad eller legat betydligt längre på vägen innan Ormbunke och sydlänningen försökte lyfta upp honom och Nobb fann honom. Eller så vistades Frodo & Co enbart någon timme i skänkrummet. Merry stannar kvar "nån timme" i det lilla sällskapsrummet. Sedan går han "en sväng". Sedan förföljer han (ofrivilligt) de svarta ryttarna ner till Bill Ormbunkes hus och storknar av svart andedräkt.
De övriga hobbitarna är i skänkrummet ganska länge, pratar herr Nedomkulls författarambitioner osv, träffar Vidstige, sjunger om kon över månen, osv och försöker reda ut sångens abrupta slut. Framför allt MÅSTE Merry ha påbörjat sin promenad innan Frodo & Co kommer tillbaka till sällskapsrummet. Sedan har Frodo och Vidstige (m fl) sitt samtal och brevläsande. Och det tar sin rundliga tid.

Bri är i och för sig större än man kan ana. Enligt Karen Wynns Atlas to Middle Earth är byn hela 2,3 kilometer från nordväst till sydost. Så visst, har han utforskat hela byn funkar det. Wynn förlägger dessutom Ormbunkes hus 1,8 kilometer från Stegrande ponnyn. Bara det ger ca 18 minuters promenad dit och (ska vi gissa) 5-8 minuters språngmarsch tillbaka (Merry sprang dock "som en hare"). Nördigt petande i detaljer, men jag råkar gilla sånt. Så med en timmes väntan, "en sväng" i Bri samt ca 25-30 minuters avstickare ner till Bills hus (Merry bör ha varit där i några minuter också och avlyssnat samtalet mellan Bill och svarta ryttarna) kan vi anta att Merrys avstickare till Bills hus äger rum parallellt med Frodos och Vidstiges samtal eller redan innan och att han låg avsvimmad på vägen ganska länge innan någon upptäckte honom. Enligt mig är Wynns karta något överdriven. Jag ser inte en by med ca hundra hus som så utbredd som över två kilometer. Jämför bl a med Gamla stan i Stockholm som är ca 700 meter från norr till söder. Jag tänker mig snarare en promenad på runt 5-10 minuter.

Nåja. Min högst vaga uppskattning (utifrån erfarenheter av kroglivet) skulle vara att Frodo & Co befinner sig i skänkrummet i ca två timmar (för övrigt förmodligen de mest klassiska och litterärt mest kvalitativa två krogtimmar i hela fantasygenrens historia). Det ger Merry minst (!) en timmes promenad i grannskapet, kanske två. Inget talar emot det. Men det är a hell of a "sväng".

Och visst var Harry där! Varför skulle Christopher plocka bort honom? Han har blivit avlöst av Larry, förstås. Och eftersom han ingår i svarta ryttarnas lilla spiongrupp tar han sig genast till det ställe han redan vet att Fylkehobbitarna befinner sig på. Vad var tanken? Att "eftersom Harry sitter grindvakt måste han göra det hela kvällen"?

PS
Du kallar honom Harry portvakt. I båda filmerna (Bakshi och Jakson) har Bri en port. I originalet står det "gate" - ett tämligen vagt ord i vårt ordfattiga germanska grannland i Atlanten. Av allt att döma är det "grind" som avses:
"De kom fram till västra grinden och fann den stängd, men i vaktkurens dörröppning där bakom, satt en man. Han hoppade upp, grep tag i en lyckta och med förvåning tittade han över [the gate] på dem." [...] "Han glodde mörkt på dem ett tag, och så öppnade han sakta [the gate] och lät dem rida igenom." [...] "Så fort han vänt ryggen till, klättrade en mörk figur snabbt in över [the gate] och smälte samman med skuggorna på bygatan."
Vore det en port skulle Frodo knappast kunna urskilja någon vaktkur "där bakom", Harry absolut inte kunna titta på dem "över porten" eller glo på dem innan han öppnade, och Vidstige svårligen kunna klättra över "snabbt" utan att Harry upptäckte det.

Hos mig heter han "grindvakten Harry". :wink:

_________________
Håll utkik efter mig, särskilt när du inte väntar mig!


Upp
 Profil Skicka e-post  
 
 Inläggsrubrik: Re: Några tankar och frågor efter en omläsning
InläggPostat: fre jun 18, 2021 10:32 am 
Offline
Maia
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör okt 04, 2003 2:28 am
Inlägg: 3560
Ort: Göteborg
Hammond & Scull skriver så här:

The Lord of the Rings: A Reader's Companion skrev:
160 (I: 172): Presently he [Bill Ferny] slipped out of the door, followed by the squint-eyed southerner: the two had been whispering together a good deal during the evening. – In editions prior to 2004 this sentence was followed by: 'Harry the gatekeeper also went out just behind them.' In draft Book I, Chapter 9 contained three references to Harry Goatleaf at the inn, all of which Tolkien firmly deleted. On a page of notes concerning elements in the chapter, Tolkien wrote: 'Cut out Harry – he is unnecessary', i.e. that the references to him at the inn were not needed. But the final reference, 'Harry the gatekepper also went out just behind them', somehow entered the typescript, and so the published text. In discussions of this point with us, Christopher Tolkien argued that it is not credible that if his father wanted to restore the motive of Harry at the inn he would have reinstated only the third reference, and not the two earlier references (in which Harry calls for relief at the gate, and Frodo sees him among the crowd) in order to explain his presence. As such, the surviving sentence presented an anomaly best removed, according to the author's clear intent. (See The Treason of Isengard, p. 42.)

Men jag håller nog inte med dem. Oavsett författarens intentioner så fungerar texten utmärkt som den är: det är inga problem för läsaren att själv fylla i en möjlig förklaring till varför Harry är på plats. Och då finns det ingen anledning att gå in och peta.

_________________
Min pågående översättning av Tolkiens ringsaga (länk)


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 95 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1 ... 3, 4, 5, 6, 7

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Google [Bot] och 0 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2010