Tolkiens Arda – Sveriges stora Tolkienforum

Välkommen till Sveriges stora Tolkienforum! Klicka här för att gå till förstasidan.
Aktuellt datum och tid: mån sep 26, 2022 9:57 pm

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]
Ny tråd Svara på tråd  [ 45 inlägg ]  Gå till sida 1, 2, 3  Nästa
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: En döende sida
InläggPostat: sön feb 01, 2009 12:46 am 
Offline
Maia
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör okt 04, 2003 3:28 am
Inlägg: 3657
Ort: Göteborg
Att Tolkiens Arda så sakteliga håller på att förtvina är ju ingen nyhet, det har pågått i flera år. Men på senaste tiden har förfallet accelererat ytterligare. Magasinet är väl bara att glömma, det var tre år sedan senaste numret. I Frågespalten droppar det in enstaka svar emellanåt, senast i december, men detta visas inte ens på framsidan så det får besökarna försöka hitta bäst de vill. Svaren är hur som helst så få att spalten knappast kan kallas aktiv. Månadens namn uppdateras inte, trots att Gustav tidigare har sagt att det finns material färdigskrivet. När inte ens Älva längre har ork att hålla lite liv i nyhetsrapporteringen så är sidan helt död.

Nu börjar även forumet gå mot de sälla jaktmarkerna. Aktiviteten är ju väldigt låg jämfört med fornstora dagar, men den har faktiskt blivit aningen bättre de senaste månaderna. Men tyvärr riskerar det uppsvinget att skjutas i sank av brist på moderering. Spambotarna är inne i ett aktivt stim, och de moderatorer som ännu finns räcker uppenbarligen inte till för att hålla dem stången. Spammeddelanden städas för all del bort så småningom, men det är nog ett väldigt otacksamt jobb. Nya meddelanden från samma avsändare kan dyka upp bara några timmar senare därför att behörighet saknas att spärra boten i fråga. Än mindre verkar det finnas någon med både behörighet och kompetens att införa något enklare spamfilter, som alla sådana här forum har nu för tiden. De moderatorer som är aktiva har inte behörighet, de som har behörighet är inte aktiva. Risken med ostädade skräpinlägg är att folk drar sig för att förspilla sin tid i ett forum som ägarna uppenbarligen inte bryr sig om längre.

Finns det något vi kan göra för att rädda sidan? Är vi till att börja med intresserade nog att försöka? Jag tycker i och för sig att det vore konstigt om inte Tolkien-intresset i Sverige räckte till, även när svallvågorna efter filmerna stillnat, för ens en enda aktiv sida (utöver sällskapen).


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: sön feb 01, 2009 10:53 am 
Offline
Maia
Användarvisningsbild

Blev medlem: ons feb 20, 2008 9:48 pm
Inlägg: 2426
Jag tror att mkt handlar om marknadsföring och att bli av med dom där botsen. Det är ganska pinsamt att det ens förekommer.

Snart så kommer thehuntforgollum ut med sin nya film och det vore smart att ta till vara det på bästa sätt.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: sön feb 01, 2009 11:15 am 
Offline
Redaktionen

Blev medlem: sön sep 21, 2003 2:18 pm
Inlägg: 1285
Ort: Trollhättan
Det lättaste sättet vore att lägga till en bild som man ska kopiera...detta finns i forumet men man måste slå på det i admin menyn.

Vad gällande huvudsidan så är Gustav den enda som kan lägga upp något där och han har aldrig tid till att fixa det.


Upp
 Profil Skicka e-post  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: sön feb 01, 2009 11:49 am 
Offline
Maia
Användarvisningsbild

Blev medlem: ons feb 20, 2008 9:48 pm
Inlägg: 2426
Men låt alla admins få full behörighet. Blir väl lättast så


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: sön feb 01, 2009 1:24 pm 
Offline
Redaktionen

Blev medlem: mån okt 13, 2003 2:16 pm
Inlägg: 2068
Jag håller med Kamelen, det borde verkligen finnas intresse för åtminstone en svensk Tolkiensida, med ett forum som håller en viss nivå. Jag inser absolut att jag själv är en bov i dramat, ju färre användare som engagerar sig i att skriva inlägg, desto futtigare blir innehållet. Jag vet faktiskt inte hur den här trenden ska brytas...

_________________
"Denna bok tillägnas farbror Kungen som genom sin blotta existens bevisar att vi lever i ett sagoland" -Tage Danielsson, 1964


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: sön feb 01, 2009 1:36 pm 
Offline
Noldoli
Användarvisningsbild

Blev medlem: tor apr 10, 2008 4:25 pm
Inlägg: 2564
Ort: Andúnie
Egalmoths båda förslag är väl en god början? Låt alla administratörer ha möjlighet att ta bort spam, och varför inte tillåta någon form av reklam på sidan, så att ett spamfilter kan sponsras? Att sedan uppmärksamma de filmer, böcker, serier etc som görs om Tolkien och Arda, är ett bra sätt att få igång verksamheten. Det jag helst skulle vilja ha är fler bra diskussionsfrågor, och många aktiva i trådarna, men det är svårt att komma på bra frågor.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: sön feb 01, 2009 2:43 pm 
Offline
Maia
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön jan 18, 2004 5:46 pm
Inlägg: 2474
Ort: Upplands Väsby
Åh. Så tas det alltså upp.
Älva skrev en gång: "Forumets fall har varit lika långt som alvernas, det kommer aldrig att glänsa som det gjorde förr. :wink: Men vi ger likväl inte upp."
Har funderat på att att ha det som signatur.


Kamelen, jag tycker att du bland mycket annat har satt fingret på ett av huvudproblemen med forumets moderering:
Den stegrande kamelen skrev:
De moderatorer som är aktiva har inte behörighet, de som har behörighet är inte aktiva.


Egalmoth och Eldalie har föreslagit att alla admins ska få full behörighet. På den punkten vill jag dock mana till eftertanke, då vi en gång hade en incident med en moderator som på impuls raderade en hel forumavdelning. Jag anser att vi ska ha en ny Revidering av moderatorgruppen. Jag föreslår att ni som har glömt den eller kommit hit efter dess aktiva period skummar igenom diskussionen för att se vad jag tycker är ett ganska bra exempel på hur sådant här kan göras på ett effektivt sätt som dessutom är demokratiskt.Den stegrande kamelen skrev:
Finns det något vi kan göra för att rädda sidan? Är vi till att börja med intresserade nog att försöka? Jag tycker i och för sig att det vore konstigt om inte Tolkien-intresset i Sverige räckte till, även när svallvågorna efter filmerna stillnat, för ens en enda aktiv sida (utöver sällskapen).

Problemet är att de som en gång var engagerade, seriösa, kunniga och kreativa på forumet ville diskutera med andra engagerade, seriösa, kunniga och kreativa personer. För varje person som försvann av personliga skäl försvann en bit av det som gjorde forumet intressant för de andra, varpå någon av dessa också förlorade intresset och försvann. Nu vill ingen vara med och blåsa liv i forumet igen, eftersom man inte tror på gensvar, på att samma process även ska kunna gå åt andra hållet. Det är väl lite det som även Danne tar upp.En annan sak som kommer fram i den här diskussionen är hur mycket av Tolkiens Arda i stort som egentligen vilar på Gustav och Älva. Vi kan ju inte så att säga kräva att de "tar sitt ansvar", för något sådant menar åtminstone inte jag att de ens är förpliktigade till. Däremot kan vi (givetvis tillsammans med Gustav och Älva) titta på möjligheten att eventuellt flytta över eller dela deras ansvar på några nya personer, om sådana finns som är villiga och alla berörda är överens om en sådan lösning. Jag tror i själva verket inte att den här frågan kan lösas på något annat sätt.


Upp
 Profil Skicka e-post  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: sön feb 01, 2009 5:04 pm 
Offline
Maia
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör okt 04, 2003 3:28 am
Inlägg: 3657
Ort: Göteborg
Att Gustav har tröttnat är ju alldeles uppenbart. Att han inte har tid att skriva några texter och uppdatera sidan är en sak, men nu har han inte ens varit inne på forumet sedan åtminstone 8:e januari. (Det vet jag eftersom jag då skickade ett PM till honom. Det ligger fortfarande kvar i utkorgen.) Första steget som måste tas är väl att han erkänner, först för sig själv och sedan för oss andra, att han inte har lust att driva sidan som ett soloprojekt längre. Därefter gäller det att bygga upp en annan struktur där inte allt behöver gå genom honom. Att en eller flera som fortfarande är aktiva ges full behörighet på forumet är ett viktigt första steg.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: sön feb 01, 2009 9:50 pm 
Offline
Redaktionen

Blev medlem: sön sep 21, 2003 2:18 pm
Inlägg: 1285
Ort: Trollhättan
Jag tror en aktiv huvudsida skulle generera mer aktivitet i forumet. Många som besöker sidan för dess huvudinnehåll skulle då troligen även titta in på forumet. Det ser väldigt mörkt ut för att det skall bli något nytt på huvudsidan då allt detta sköttes av Gustav själv, andra bidrog med material med Gustav skötte all uppläggning och sådant. Jag själv erbjöd mig en gång i tiden att försöka att sammanställa ett magasin men fick inget gensvar på det.

Och det här med spam är hopplöst just nu. Jag tar bort otaliga inlägg varje dag men det kommer bara upp nya. Alla som kan moderera nu kan ta bort trådar men det är bara admin som kan ta bort användare. Man kan inte ge en person behörighet att bara ta bort användare utan då blir den personen admin och har full behörighet till hela forumet. Jag var admin en gång i tiden och kunde ta bort användare och det är ett tidskrävande jobb. Sen blev endast Gustav och Älva admins då Gustav inte ville ha så många med admin behörighet.

Jag kollade i medlemslistan nu och såg att det finns närmare 1000 spambotar regisrerade. Detta skulle ta åtskilliga timmar (vi pratar inte 3-4 utan snarare 20+) att ta bort dessa. Vet inte någon bra system för att fixa detta. Som det är nu registrerar sig tiotals och inte över 100 nya om dan och det känns ganska meningslöst att börja ta bort alla när det hela tiden kommer nya.


Upp
 Profil Skicka e-post  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: sön feb 01, 2009 11:51 pm 
Offline
Maia
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör okt 04, 2003 3:28 am
Inlägg: 3657
Ort: Göteborg
Mattias skrev:
Det lättaste sättet vore att lägga till en bild som man ska kopiera...detta finns i forumet men man måste slå på det i admin menyn.

Det finns alltså redan ett spamfilter inbyggt? Men jösses, då är det ju bara att slå på det! Har inte du eller Älva rättigheter till det?

Mattias skrev:
Jag tror en aktiv huvudsida skulle generera mer aktivitet i forumet. Många som besöker sidan för dess huvudinnehåll skulle då troligen även titta in på forumet.

Instämmer! Man kan dessutom tänka sig att varje artikel på huvudsidan får en länk till en egen kommentarstråd i forumet, istället för den separata kommentarsfunktionen som ärligt talat är tämligen värdelös.

Citera:
Det ser väldigt mörkt ut för att det skall bli något nytt på huvudsidan då allt detta sköttes av Gustav själv, andra bidrog med material med Gustav skötte all uppläggning och sådant. Jag själv erbjöd mig en gång i tiden att försöka att sammanställa ett magasin men fick inget gensvar på det.

Ja, det där är ju solklart något som måste organiseras om om sidan skall kunna återuppväckas. Det är väl knappast omöjligt för andra att göra jobbet, det är bara en fråga om åtkomst och sånt. Sedan hade väl Gustav höga ambitioner när det gäller layout etc, men bättre om sånt blir lite spretigare än att sidan är död. Och hur var det, finns det inte en hel del material färdigt som skickats in under åren men aldrig publicerats? Kanske också att det skulle kännas lättare för Gustav själv att skriva lite ibland om det inte var så mycket kringjobb förknippat med det.

Citera:
Och det här med spam är hopplöst just nu. Jag tar bort otaliga inlägg varje dag men det kommer bara upp nya. Alla som kan moderera nu kan ta bort trådar men det är bara admin som kan ta bort användare. Man kan inte ge en person behörighet att bara ta bort användare utan då blir den personen admin och har full behörighet till hela forumet. Jag var admin en gång i tiden och kunde ta bort användare och det är ett tidskrävande jobb. Sen blev endast Gustav och Älva admins då Gustav inte ville ha så många med admin behörighet.

Älva har inte heller full behörighet. Jag bad henne göra mig till moderator för forumdelen Översättningar, men hon hade inte rättighet till det. Det var därför jag PM:ade Gustav.

Citera:
Jag kollade i medlemslistan nu och såg att det finns närmare 1000 spambotar regisrerade. Detta skulle ta åtskilliga timmar (vi pratar inte 3-4 utan snarare 20+) att ta bort dessa. Vet inte någon bra system för att fixa detta. Som det är nu registrerar sig tiotals och inte över 100 nya om dan och det känns ganska meningslöst att börja ta bort alla när det hela tiden kommer nya.

Med åtkomst till databasens adminverktyg skulle jag väldigt enkelt kunna ta bort till exempel alla användare som inte har skrivit några inlägg. (SQL-databaser är vad jag jobbar med, även om jag är bättre på Oracle än MySQL.) Det skulle rensa bort det stora flertalet spambotar. En del andra användare skulle väl tyvärr få stryka på foten samtidigt - det kanske finns sådana som läser aktivt men aldrig skriver - men med en förklarande text på sidan skulle de nog acceptera att behöva regga om sig. Men det är förstås ingen idé att göra en sådan rensning förrän spamfiltret är på plats.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: sön feb 01, 2009 11:55 pm 
Offline
Maia

Blev medlem: lör feb 17, 2007 9:09 pm
Inlägg: 1045
Ort: Umeå
En aktiv huvudsida tror jag gör det intressantare särskilt om forumet verkar aktivt och nu är vi ju inne i rätt bra period.
Min erfarenhet är att sånt aldrig ska drivas solo. Det tenderar att vara lättare att behålla motivationen eller om den försvinner snabbare inse att man inte har den kvar så att en åtgärd sker relativt snabbt.
Jag tror också det behövs fler admins för att hålla en aktivare moderering och kunna hålla en hög klass på sidan.
Att det känns hopplöst att ta bort spambots för att det kommer till så många nya tycker jag bara understryker behovet av ett filter.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: mån feb 02, 2009 7:17 pm 
Offline
Sinda
Användarvisningsbild

Blev medlem: fre sep 02, 2005 3:32 pm
Inlägg: 313
Ort: Cerin Amroth
Spamrobotarna med alla dessa porrbilder som börjar dränka trådarna måste åtgärdas akut! Sedan kan man börja fundera på initiativ för att försöka få igång mer aktivitet i diskussionerna och vilket intresse det finns för att styra upp ansvarsfördelning för sidan som sådan.

_________________
»We still remember, we who dwell
In this far land beneath the trees
The starlight on the Western Seas.«


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: mån feb 02, 2009 7:35 pm 
Offline
Maia
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön jan 18, 2004 5:46 pm
Inlägg: 2474
Ort: Upplands Väsby
Mattias skrev:
Sen blev endast Gustav och Älva admins då Gustav inte ville ha så många med admin behörighet.

Túrin Turambar är också admin (sedan en period då han fick vikariera för Älva), men han har ju inte varit aktiv på länge.


Upp
 Profil Skicka e-post  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: mån feb 02, 2009 8:04 pm 
Offline
Redaktionen

Blev medlem: sön sep 21, 2003 2:18 pm
Inlägg: 1285
Ort: Trollhättan
Jag har endast moderator behörighet och inte admin behörighet.

Vilka skulle kunna tänka sig att hjälpa till med båda forum och huvudsidan? Ni kan väl maila mig så ska jag försöka få tag i Gustav.

mattias@tolkiensarda.se


Upp
 Profil Skicka e-post  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: mån feb 02, 2009 9:55 pm 
Offline
Maia
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör okt 04, 2003 3:28 am
Inlägg: 3657
Ort: Göteborg
Mattias skrev:
Vilka skulle kunna tänka sig att hjälpa till med båda forum och huvudsidan? Ni kan väl maila mig så ska jag försöka få tag i Gustav

Det är nog bättre att presentera ett färdigt och något så när genomtänkt förslag för Gustav, så slipper han bli inblandad i diskussionerna om han nu har ont om tid. Och det har han säkert, hans schlagersida har väl högsäsong i ett par månader framöver.

Jag håller med Beledhel, vi borde köra en ny tråd i stil med den gamla "Revidering av moderatorgruppen" hon länkade till i går. Bättre att välja nyckelpersonal för öppen ridå, tror jag, än enligt principen "först till kvarn". Inte för att urvalet av frivilliga kan förväntas vara så jättestort, men ändå...

Jag tar och skapar en sådan tråd, tror jag!


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 45 inlägg ]  Gå till sida 1, 2, 3  Nästa

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 2 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2010