Nummer 9 2002

Välkommen till nummer 9 av Tolkiens Arda - Magasinet!
Detta magasin utkommer en gång i veckan och fokuserar på att besvara läsarnas frågor om Tolkien och hans värld. Alla frågor och andra insändare som skickas in till tolkiensarda@post.com under veckan besvaras och publiceras på lördagar. I magasinet kan du också läsa artiklar, nyheter och omröstningar som rör ämnet Tolkien.



ANGÅENDE TOLKIEN

Det har under året tydligt märkts att behovet för en frågespalt är skriande stort. I magasinet Tolkiens Arda har 100-tals insändare lämnats obesvarade på grund av tidsbrist, nu är det slut med det! Här får alla som skickat in frågor svar. Förhoppningsvis kommer innehållet också tilltala fler än bara frågeställarna, att döma av reaktionerna på frågespalten för ett år sedan ska detta inte vara något problem.

Efter mycket jobb har jag också slutligen blivit klar med de nya Tolkiens Arda-sidorna. Om allt gått som det ska kan ni redan när detta läses se den nya inramningen av sidorna. I annat fall kommer dessa nyheter nästa vecka istället. Missa inte att kolla in de nya sektionerna Länkar och Diskussionsforumet. Ett par ord om sidornas nyheter kan kanske vara på sin plats här. I praktiken har inte ett enda stycke på Förstasidan lämnats orört: för att börja från början så finns det ju ett nytt formulär tillgängligt för att lättare kunna skriva insändare. Vidare så har sektionen Arkivet omorganiserats för att bli mer överskådlig. Längre ner finns nu information om hur du gör för att prenumerera, och i faq:en har innehållet putsats upp rejält med många nyheter i svaren. Sist kommer avdelningen Förkortningar som också den förbättrats minst ett par snäpp. Sektionen Produktkatalogen gick tidigare under namnet Katalogen, här kan du hitta SF-Bokhandelns hela Tolkiensortiment.
För att byta ämne så släpptes ju The Fellowship of the Ring/Sagan om ringen Special Edition på dvd och vhs i veckan. Många har vid det här laget redan sett den förlängda versionen av filmen, men för er andra kan jag förtälja att den är bra! Man kunde ju förväntat sig att de skulle lägga in ett par längre nya scener som publiken spänt skulle sitta och vänta på, men så är icke fallet. Istället har man gått igenom hela filmen och lagt till korta sekvenser i nästan alla delar. Nyheter poppar upp nästan överallt, och det är mycket få sekvenser som känns inklippta. Extramaterialet håller också hög klass, inte minst den briljanta dokumentären om JRR Tolkien. Kort sagt så får The Fellowship of the Ring/Sagan om ringen Special Edition mycket väl godkänt. Vi fick mer av allt! Till och med mer av Haldir...

Men det är inte utan att man tycker lite synd om Marton Csokas, Celeborn. Av alla scener han spelade in kom bara en med i slutversionen, och det var den sämsta.

Hoppas den nya tappningen av Tolkiens Arda faller i smaken. Trevlig läsning!
Gustav Dahlander


Upp


NYHETER

Du köar väl?
Antalet läsare av detta nummer beräknas vara lägre än normalt. Varför? Alla köar ju för biljetter till The Two Towers/Sagan om de två tornen! På måndag är det nämligen dags. Då släpper SF äntligen de åtråvärda papperslapparna som berättigar till inträde på årets filmhändelse. Biljettförsäljningen för perioden 18 - 31 december startar klockan 8:00 denna dag på följande SF Bio-biografer i Stockholm: FS Sergel, Söder, Råsunda, Camera. Göteborg: FS Göteborg (Palladium). Övriga SF Bio-städer: FS Malmö, Lund, Linköping, Karlstad, Gävle, Örebro, Luleå, Helsingborg, Uppsala (Spegeln), Umeå, Västerås, Jönköping, Sundsvall, Östersund, Norrköping, Växjö. På övriga premiärorter släpps biljetterna i samband med biografens ordinarie öppettider. Tisdagen den 19 november kan man även boka biljetter via Internet på http://www.sf.se/ och via SF talsvar. Första filmvisningarna sker premiärnatten den 18 december med filmstart klockan 00:02. The Two Towers/Sagan om de två tornen kommer vara 2 timmar och 59 minuter lång. Den första delen, The Fellowship of the Ring/Sagan om ringen, hade premiär för snart ett år sedan och har spelat in fantastiska 860 miljoner dollar världen över. Enbart i Sverige har filmen setts av närmare 2 miljoner besökare.

Redan i onsdags hade köande siktats i Stockholm. Dagstidningen Metro rapporterade på sin förstasida om hur de stackars filmfantasterna tvingats plocka ihop sina tält efter anmärkningar från polisen, de sover nu under bar himmel. Norrmännen är ännu värre, i Oslo har en hel hob-by växt fram där köande uppehållit sig sedan en knapp månad tillbaka i tiden!

Bilden: Legolas (Orlando Bloom) och Aragorn (Viggo Mortensen) i Fangorns skog, från The Two Towers/Sagan om de två tornen. © New Line Cinema


Nightwish spelar i Stockholm!
Det framgångsrika power metal-bandet Nightwish spelar på lördag, den 16 november, och söndag, den 17 november, i Fryshuset i Stockholm. Nightwish har flirtat med Midgård i åtminstone två av sina låtar: Elvenpath och Wishmaster.


Nasmith lanserar ny hemsida

Nyligen har den välkände Tolkienkonstnären Ted Nasmith lanserat sin nya websida. Nasmith, som för tillfället arbetar med 2004 års Tolkienkalender, har under en längre tid haft sidan i produktion, och resultatet är också ögonfägnande. Den kan beskådas på följande adress: www.tednasmith.com.


Hober i Ryssland
Nyligen har en stor enkät om de nationella känslorna gått ut till det ryska folket. En av uppgifterna som de svarande fick lämna var att definiera sin nationalitet efter hur de "känner det". Ett antal svarade nog "ryss", men det är mindre intressant. En ansenligt del av befolkningen gav nämligen ett helt annat svar: "hob".

Upp


OMRÖSTNINGEN


I Tolkiens Arda förra veckan ställde Omröstningen frågan om vem som gör bäst Tolkienmusik. En annan intressant fundering kring ämnet är vilken som egentligen är tidernas bästa Tolkienlåt.

webvoter-omröstning
Vilken är den bästa Tolkienlåten?

Blind Guardian - The Lord of the Rings
Blind Guardian - Nightfall
Johan de Meij - Hobbits
Enya - May It Be
Leonard Rosenman - Theme From LOTR (1978)
Howard Shore - Concerning Hobbits
Howard Shore - The Breaking of the Fellowship
Summoning - The Legend of the Master Ring
Donald Swann - The Road Goes Ever on
Annan

Se resultat
Tidigare fortfarande öppna omröstningar:
Tolkiens Arda -- Magasinet nummer 6, "vem är den bästa Tolkienkonstnären?"
Tolkiens Arda -- Magasinet nummer 7, "vilken fantasyförfattare läser du helst bortsett från Tolkien?"
Tolkiens Arda -- Magasinet nummer 8, "vem gör bäst Tolkienmusik?"

Upp


INSÄNDARE

Vi som svarar på frågorna
Tolkiens Arda har ett antal experter som svarar på läsarnas frågor. De flesta är specialiserade på vissa ämnen inom Tolkieniana.

Gustav Dahlander
Jag har det övergripande ansvaret för magasinet och svarar också på de flesta frågor, när det inte står något namn efter svaret är det jag som har varit framme. Mer om mig kan du hitta på Förstasidan.
Fråga Gustav: gustav@tolkiensarda.se
Björn Fromén
Tolkiens Ardas expert på Ardas språk. Om du har spörsmål kring alviska eller runor så är det oftast Björn som står för svaret.
Fråga Björn: bjorn@tolkiensarda.se

Magnus Åberg
Experten på folket dvärgar och deras språk khuzdul. Skicka din fråga till Magnus om du har funderingar kring dessa ämnen, du kommer garanterat få ett kunnigt svar.
Fråga Magnus: magnus@tolkiensarda.se

Kan du mycket om Tolkien?
Då kanske du kan bli en av Tolkiens Ardas Tolkienexperter! Varför inte dela med dig av din kunskap till de vetgiriga? Hör av dig till info@tolkiensarda.se


Snabb-faq

Vad betyder "Arda"? Arda är det alviska ordet för "världen", platsen för Tolkiens sagor.
Om alviska språk: Se fråga 14 i faq:en på Förstasidan och specialen i nummer 1.
Om Tolkiens liv och de böcker han skrev: Se fråga 1, 2 och 3 i FAQ:en, eller kolla in en biografi eller en bibliografi.
Vad betyder SOR, LOTR, HOME och alla andra förkortningar? Se avdelningen "Förkortningar" på Förstasidan.


1. Fråga:
Hejsan!
Jag har tittat en del i Silmarillion (ej läst hela boken), "forskat" lite i olika karaktärer och jämfört med Härskarringen, och hittat något som fått mig att fundera ganska mycket. Det är angående Glorfindel, som i Sagan om ringen möter Frodo och hoberna och Aragorn när de är på väg till Vattnadal.

Men enligt Silmarillion och dess uppslag så omkom Glorfindel i en kamp mot en balrog, och båda föll ner från Cirith Thoronath. Efter det hämtar Thorondor Glorfindels kropp och begraver honom.

Men hur går detta till, eftersom han dog långt innan Sagan om ringen utspelar sig? Jag har bara tre lösningar på det. Det ena är att Glorfindel återuppstår, det andra är att det finns ännu en Glorfindel, och det tredje är att författaren gjort ett misstag helt enkelt. Eller så är jag helt ute och cyklar. Kan ni hjälpa mig med detta?

Tack på förhand och med vänliga hälsningar,

Kristin


Svar: Hej Kristin! Du är inte ensam om att ha gjort denna observation, många Tolkienläsare har genom åren blivit förvirrade av Glorfindelfrågan. Det vore visserligen inte särskilt konstigt om det funnits två Glorfindlar, det finns ju ganska många som heter exempelvis Anna, men i detta fallet så är det faktiskt samma person. Tolkien klargör detta i en essä som publicerats i HOME 12. Han var själv under stora delar av sitt liv mycket osäker över frågan, är det samma person? Alver "återanvänder" precis som alla andra folk namn, men hur är det i det här fallet? Han skrev under sitt liv ett flertal texter på båda spåren men fastnade med största sannolikhet slutligen för det som sade att de båda är samma person. Antagligen var det så att Gondolins Glorfindel reinkarnerades i Aman för att under Andra åldern, runt år 1600, återvända till Midgård för att bistå alverna i deras krig mot Sauron. Diskussionen kring detta i HOME 12 är relativt omfattande.


2. Fråga:
Hej!
Undrar om (hoppas att...) ni kan svara på min fråga. Jag undrar hur man säger "qui me amat amat et canem meum" (den som älskar mig, älskar även min hund) på "alviska". Hoppas såååååå innerligt att ni kan svara på detta!
Med vänliga hälsningar,

Michaela

Svar:
Vad gäller det alviska språkens ordförråd och ordens olika etymologiska sammanhang har Tolkien givit oss ett rikt material att ösa ur. Däremot finns det i jämförelse väldigt lite sammanhängande text på alviska. Det medför i sin tur att vi har mycket sparsamt med förebilder för hur olika typer av meningar ska formuleras. Det finns till exempel ingen känd fras av typen "den som gör X gör också Y". Vi känner heller inte till särskilt många småord av den sort som kittar ihop meningar och klargör samband mellan huvudorden i en konstruktion (adverb, prepositioner, konjunktioner).

Det här gör sammantaget att jag inte kan prestera en exakt översättning av "qui me amat amat et canem meum" till något alviskt språk. Men här kommer (efter en snabbdiskussion i Stockholms Tolkiensällskaps gille) två förslag till omformuleringar på quenya (högalviska), som förhoppningsvis något så när överensstämmer med vad Tolkien skulle ha kunnat godkänna:

"Mélante i nye mélar huonya veale", "de som älskar mig älskar likaledes min hund".

"Aiquen nye méla, mélas huonya veale", "om någon älskar mig, älskar han/hon likaledes min hund".

Björn Fromén


3. Fråga:
Hej Gustav!
Tack för en förträffligt bra spalt!
Jag undrar en sak angående valar. I den fornnordiska mytologin finns två sorters gudar, asar och valar. Har Tolkien snott detta rakt av eller är det bara ett sammanträffande?

Hanna

Svar:
Hej Hanna! Tack för berömmet! Ja, det stämmer att Tolkien "snodde" valar från den fornnordiska mytologin, även om snodde inte riktigt är ett mot Tolkien rättvist ord att använda. På engelska kallas fornnordiskans valar för "vanir" och asarna för "aesir", så det ord Tolkien tog var ju inte det allmänt kända i hans land. Användandet av valar var bara en liten finurlig twist i hans mytologi, som bara de väldigt bildade kunde genomskåda... och svenskar. Notera också att namnen asar/aesir och ainur har vissa likheter.


4. Fråga:
Hej!
Tack för en bra spalt med många intressanta och roliga artiklar. Särskilt skrattade jag mig nästan fördärvad (jag fnissade åtminstone ganska högt) åt de hemliga dagböckerna i Tolkiens Arda -- Magasinet nummer 5.

A: Jag undrar om Sagor från Midgård och De förlorade sagornas bok, del ett och två är bra och läsvärda? Tillför de mycket nytt eller innehåller de bara osammanhängande brottstycken och utkast till sådant som sedan blev Silmarillion?

B: Och en annan fråga - vem var det som egentligen var påtänkt för rollen som Aragorn i filmen, och varför fick han sparken i sista minuten?

Daniel P, Umeå

Svar:
Hejsan Daniel! Det är roligt att höra hur många det är som uppskattar De hemliga dagböckerna från Sagan om ringen. Jag antar att jag måste bemöta efterfrågan och publicera mer av den varan, eller vad sägs?

A: Sagor från Midgård tycker jag är mycket bra och läsvärd, inte minst för att den innehåller texter som är "autentiska", allt som sägs gäller verkligen i Arda. Det rör sig alltså inte om gammalt material som senare skrevs om. Läs Tolkiens Ardas recension av boken för mer information. DFSB är jag lite mer tveksam till. Dessa två böcker är inte "autentiska", det rör sig om den tidigaste versionen av Silmarillion. Behållningen i böckerna är den rena sagoupplevelsen. Berättelsen är fascinerande, men man lär sig inte så mycket nytt om Arda...

B: Det var en skådespelare vid namn Stuart Townsend som från början tilldelades Aragorns roll. Efter fyra dagars filmande hoppade han av på grund av "creative differences", och ersattes så småningom av Viggo Mortensen.


5. Fråga:
Hej!
Ville bara fråga om ni visste var man kan finna ett svensk-sindarinskt lexikon.
Vet inte om ni vill hjälpa mig, men det skulle vara väldigt snällt!
Tack på Förhand!

Carolin

Svar:
Jag känner inte till något svenskt sindarinlexikon (vare sig från eller till sindarin), och det finns i alla händelser inget som är allmänt tillgängligt. På Internet finns ett mycket ambitiöst och tillförlitligt lexikon över sindarin med engelska översättningar, där man också kan söka från engelska till sindarin. Adressen är följande: www.geocities.com/almacq.geo/sindar/index.html.
Tyvärr har sajten haft vissa tekniska problem under hösten, men författaren har försäkrat att de är övergående.

Björn Fromén


6. Fråga:
Hej igen!!!
Min uppföljare, du vet, skickar jag till en kompis som är helt galen i Tolkien. Berättelsen är (till honom) på fem delar och när delarna är färdigskrivna slår jag ihop allt.

Jag har lite frågor som jag behöver ha svar på:

A: Har du någon bra bild på Morgoth, eller kan du kanske tipsa mig om någon sida (svensk helst) som har det?

B: Befann sig Morgoth någon gång i Midgård och försökte ta över där?

C: När föddes Galadriel?

D: Ska Morgoth komma tillbaka någon gång, kan han det?

E: När i sådana fall (I vilken ålder) gör han det?

När jag är färdig med Sagan om krigsherrens återkomst (uppföljaren) så tänkte jag göra en prequel som utspelar sig några år innan vredens krig. Den ska heta Sagan om krisens tid och ska handla om en karaktär som dyker upp i min uppföljare med. Han heter Ringizil Elessedar och är en alv, han kallas "den gamle" för att han föddes år 13 i första åldern. Efter att Morgoth förvisats från världen så isolerar han sig i grottorna i bergen runt det som en dag ska bli Vattnadal. Ringizil föddes i Valinor och bodde i Midgård i cirka 50 år efter det så började han kämpa mot Morgoths/Melkors styrkor i Beleraid. Han kommer inte att förekomma förrän år 31 i fjärde åldern (det är då min uppföljare utspelar sig). Men han kommer dödas av Tsavong Lai.

Med vänliga hälsningar,

Sauron X

Svar:
Hej igen Sauron! Tack för uppdateringarna när det gäller din uppföljare till Härskarringen!
A: Jag gillar Ted Nasmiths Morgoth and the High Lord of the Noldor. Du hittar den exempelvis på sidan Rolozo Tolkien som jag länkar till i nummer 6.

B: Ja, det är ett av huvudtemana i Silmarillion. Allt han hade för sig återberättas i denna bok. Beleriand var ju som bekant en del av Midgård.

C: Hon föddes under De två trädens tid i Aman, och var dotter till Finarfin och Eärwen. Hennes födelseår redogörs inte för närmare.

D: Nej, jag vill hävda att han inte kan komma tillbaka då han ju är utestängd i Tomrummet utanför världen. Det är dock möjligt att han kan återvända om han får hjälp av någon i Arda. Se exempelvis det Saurons säger till Ar-Phârazon på Númenor i Silmarillion.

E: Han kommer alltså antagligen inte tillbaka. Det finns en profetia om "Det stora slutet" som eventuellt inkluderar Morgoths återkomst, men det hela är ganska oklart...

Beleraid = Beleriand. Som alv är man inte nödvändigtvis särskilt gammal om man föddes år 13 i första åldern, det finns horder av alver som har fler år än så på nacken, exempelvis Galadriel (se ovan). Handlingen i Sagan om krisens tid och Sagan om krigsherrens återkomst verkar okej annars ur Tolkienperspektiv, vad jag kan se.


7. Fråga:
Hej!
Har kommer mer information om min uppföljare Sagan om krigsherrens återkomst.
(A:) Här är en större del av persongalleriet:

Ringizil Elssar
En jättegammal alv från första åldern som föddes år 13 i samma ålder. Efter vredens krig så isolerade han sig själv i grottorna runt det som en dag skulle bli Vattnadal. Han har levat inne i samma grottor i flera tusen år sedan dess. Han upptäcks av Frodo Gamgi, Sam, Jeanie och Kolras när en orchräd går mot Vattnadal. Han dödas senare av Tsavong Lai i ett mästerligt försök att rädda Frodo.

Denthor, en av Aragorns hovmästare
Föddes precis innan Ringens krig i Rohan. Hans mamma flydde med honom till Gondor. Man vet ganska lite om honom. Blir med i Den utvaldes sällskap (ett sällskap som bildas i inbördeskriget, Frodo är den utvalde, den som ska köra iväg ondskan från Midgård). Är en duktig bågskytt men dödas av Tsavong Lai i slutet.

Faramir Rikshovmästare av Gondor
Är bara med i slutet, liksom hans fru Éowyn.

Éowyn av Ithilien
Har spioner runt Mordor. Är bara med i slutet.

Grotburge Ödeläggaren
Är den orch som leder Mordors trupper. Är Tsavong Lais högra hand.

Kung Androlord, Glorfindels halvbror
Är en ny ledare för alverna. Är helalv och är kung av Vattnadal. Dör i slutet.

Detta är de flesta karaktärerna som har större roller. Sedan är även Gimli, Legolas och Thranduil med fast bara under en liten del. Jag har snart läst färdigt Silmarillion. Den större delen av boken vid namn "Quenta Silmarillion" har jag läst färdigt. De tre bästa kapitlen är:
"Om Eärendils resa och Vredens Krig"
"Om Túrin Turambar"
"Om Tuor och Gondolins fall"

(B:) Framsidan till den nya utgåvan av Silmarillion ska väl föreställa Glaurung och två balroger?

Förresten, en kompis till mig vid namn Emil har gjort en uppföljare han med som heter Sagan om Sarumans och alvernas återkomst. Den är också väldigt bra. En hob vid namn Grodo Took har huvudrollen. Där heter Saruman också Morman.

Med vänliga hälsningar,
Robin Velander
Sagan om krigsherrens återkomsts skapare

Svar:
Hejsan Robin/Sauron!
Jag tycker det ser ut att bli en underhållande berättelse.
A: "Ringizil" kanske inte låter särskilt alviskt. Vissa av egennamnen i berättelsen känns lite svåra att ta till sig då de är alltför lika namn i Härskarringen. Hit hör Elssar (Elessar, använd Elessedar som du haft tidigare!) och Denthor (Denethor). Kanske några andra varianter av dessa namn vore bättre?
Aragorn har en rikshovmästare och det är Faramir. Att Denthor skulle vara en av hans "hovmästare" känns någonstans lite fel tycker jag, kanske skulle en annan titel passa bättre.
Grotburge Ödeläggaren är ett bra namn tycker jag. Androlord kan jag däremot inte ställa mig bakom. Fantasynamn som har ordet "lord" i sig tenderar att förlora lite i trovärdighet. Det är också lite tveksamt om denne kan vara kung över Vattnadal, Elrond var aldrig kung. Vattnadal beskrivs som ett "hus" där det bort 50-200 personer. Ett dylikt kungarike känns lite futtigt, "herre" över Vattnadal kanske skulle passa bättre. Men som sagt, det ser bra ut. Jag ser fram emot att kunna läsa den färdiga berättelsen.

B: Framsidan av den nya utgåvan av Silmarillion ska föreställa anhanget som anfaller Gondolin, balroger fanns med där men knappast någon Glaurung...

Fotnot: Sagan om krigsherrens återkomst kommer med tiden publiceras på Tolkiens Ardas sidor, så att alla läsare ska kunna ta del av resultatet av Robins arbete. Något datum är ännu inte satt.


8. Fråga:
Tjena Gustav!
Jag skulle vilja ha din synpunkt på en sak som jag kommit på och hoppas att det här inte kommer att bli för krångligt. Ok, jag tror nämligen att jag hittat ett fel i filmen. När man läser om Den sista alliansen i Silmarillion står det att när de slagit Saurons härer på Dagorlad drog de in i Mordor och belägrade Barad-dûr i sju år. När jag senare läser i Karen Wynn Fonstads The Atlas of Tolkien's Middle-earth ser jag att det var år 3434 som slaget började. Nu till poängen, i filmen reser Gandalf till Minas Tirith och läser i gamla pergament och jag citerar "den grå":

"The year 3434 of the second age, here follows the account of Isildur high king of Gondor and the finding of The Ring of Power."

Filmen menar alltså att det var år 3434 som Sauron blev ett finger fattigare. Men enligt Tolkien själv var det inte förrän 3446 som Sauron själv trädde ut ifrån sitt svarta torn och mötte Elendil och Gil-galad. Skäms Peter Jackson, du skall icke ändra Midgårds historia! Vad säger du Gurra?

Gustaf Hult

Svar:
Hej Gurra! Jo, jag säger att du har helt rätt. Det finns en hel del "fel" i filmen så din upptäckt kanske inte överraskar alla, men det är helt klart en intressant detalj. En liten rättelse bara: det var är 3441 i andra åldern som Sauron blev ett finger fattigare och inget annat. Man kan irritera sig på att filmmakarna inte var noggrannare än att de lät misstag av den här graden slinka igenom, men kanske var det inget misstag? Man har ju ändrat händelseförloppet och placerat slutstriden utanför Orodruin istället för Barad-dûr. Den sju år långa belägringen är också puts väck, och i och med detta kan ju Jackson försvara sig: "Jamen, vi har ju tagit bort belägringen, då måste ju Isildur hittat Ringen sju år tidigare också!" Ett sådant uttalande håller förvisso inte heller i längden, så det är bara att ge dig rätt. Jag måste uttrycka min största respekt för din uppmärksamhet!


9. Fråga:
Hej!
Vem av Tolkiens barn är det som är död. Är det Christopher?
Undrade bara.

Lisa the Fantasy Fan!!!

Svar:
Hejsan! Senast jag hörde något var det bara den äldste sonen, John, som var död. Michael, Christopher och Pricilla är alla vid någorlunda god vigör.


10. Fråga:
Hej!
A: Jag undrar om ni vet några bra hemsidor med en massa bilder man kan ladda ner. Det skulle vara kul om ni kunde svara på det.

B: Jag undrar också hur Tolkien kunde lära sig skaplig svenska och om han var i Sverige någon gång, och i så fall när.

Och fortsätt med De hemliga dagböckerna från Sagan om ringen!

Tack på förhand!

Den blivande Frodo!!!

Svar:
Hej "Frodo"!
A: Jag utgår ifrån att du menar Tolkienkonst. Visst finns det sådana sajter, kolla exempelvis in Rolozo Tolkien. En annan bra sajt är Sunets filarkiv.

B: Nej, Tolkien besökte aldrig Sverige. Han reste överhuvudtaget inte särskilt mycket. Med tanke på att han kunde lära sig en hel rad språk som inte ens talas längre (bland annat fornengelska), så är det kanske inte så konstigt att han kunde lära sig svenska också, det finns ju gott om läroböcker i vårt språk. Vi får heller inte glömma bort att Tolkien hade järnkoll på hur germanska språk var uppbyggda, han kunde exempelvis ofta gissa sig till vad olika ord betydde. Dock så talade han inte direkt flytande svenska, det ska vi komma ihåg. Man kan mer säga att han hade ett hum om språket.


11. Fråga:
En rättelse till ditt svar på frågan "Gollums irrfärder och sju andra frågor", fråga G, i Tolkiens Arda -- Magasinet nummer 7: Eldarion var inte alls Aragorns ende barn. Jag är inte säker på var det står, har letat efter stället men inte hittat det, men är övertygad om att det någonstans står att han även fick flera döttrar, som inte nämns vid namn. Dessutom skriver både David Day (A Guide to Tolkien) och Robert Foster (The Complete Guide to Middle-earth) att Elessar fick en son, Eldarion, och flera döttrar.
Tack för ordet!

Haldir

Svar:
Tack för assistansen Haldir! Du har helt rätt om Aragorns och Arwens barn, det var jag som slarvade. Det är bara att böja huvudet inför den kunniga läsekretsen. Se även Angående Tolkien i nummer 8.


12. Fråga:
Hej!
Jag undrar om Legolas Pilkoger. Han måste skjuta iväg ganska rejält med pilar, men pilarna i hans koger tar aldrig slut, varför?

a a

Svar:
Hejsan! I boken är Legolas noga med att samla upp pilarna han skjutit bort, se exempelvis vargstriden i Hollin. För att kunna besvara frågan får vi kanske förmoda att han kan "fletching", tillverkandet av pilar. Peter Jackson kan inte gärna ha någon bättre förklaring på lager...


13. Fråga:
Går det här med ljusalv i arv? Räknar man Arwen som ljusalv för att Galadriel var det?

Cicci Cabrera

Svar:
Ja, ljusalvskapet går i arv. Det är en "ras" (om man är asiat så går ju det också i arv) så det är inget konstigt med det. Arwen är ju till hälften halvalv (Elrond har två halvalviska föräldrar) och till hälften ljusalv, närmare bestämt noldo.


14. Fråga:
Vid något tillfälle nämns det att Sauron var den förste maia att beträda Midgård, och vid ett annat tillfälle får man veta att Tom Bombadill fanns där innan Sauron kom "från utsidan". Har inte de direkta referenserna men om du söker så finns det en utomordentlig uppsats på nätet om Tom Bombadill.

Med vänliga hälsningar,

Tomas Forsman

Svar:
Hej! Ja, jag skulle nog gärna vilja ha sidhänvisningar till platsen där Sauron omtalas som den förste innan jag svarar. Hela frågan om vilken maia som var först att beträda Midgård tycker jag känns lite underlig, ainur (maiar och valar) sprang ju runt lite hur som helst bland kontinenterna i Ardas vår. Jag skulle inte tro att de höll särskilt noga reda på vem som egentligen var först. Se Silmarillion.


15. Fråga:
Hej!
Gustav, jag undrar om Gollum tillhör hobsläkten.

Med vänliga hälsningar,

Anders Johansson

Svar:
Jepp, det gör han. Gandalf säger i LOTR att Gollum troligen tillhörde en förgrening av stoorerna (en av de tre hobsläktena) eller en något mer människolik förgrening av denna. Tolkien skriver om detta som en självklarhet i sina brev så Gandalfs "troligen" ska vi inte behöva ta så stor hänsyn till.


16. Fråga:
Jag undrar om Legolas verkligen reser över havet någon gång. Jag har läst igenom böckerna flera gånger, så var står det? Eller är det i Silmarillion det står?

Annika Jacobsson

Svar:
Visst reser herr Grönlöv över havet. Du kan läsa om detta i tilläggen till SOR (se Ringens värld). 100 år in i Fjärde åldern lämnar Legolas samman med Gimli Midgårds kuster med Odödliga landen som destination, efter detta finns det inget mer sagt om honom.


17. Fråga:
A: Var ifrån kommer Tom Bombadill?

B: Hur känner han Gandalf?

C: Hur fick Gandalf sin alvring?

D: Böckerna Silmarillion och De förlorade sagornas bok, del ett och två ska vara mer som uppslagsverk stämmer det?

Hannes Svensson

Svar:
A: Han är antagligen en ainu, en ande som fanns redan innan Arda skapades. Se fråga 9 i faq:en för mer om Bombadill. Du kan också läsa en text här som fördjupar i frågan, jag håller dock inte riktigt med allt som sägs, läs min text först…

B: De är båda kända personer hos Midgårds folk som vistats på kontinenten samtidigt i ungefär 2000 år vid tiden för Härskarringen, att de stött på varandra lite då och då är bara naturligt. Som (troligen) ainurkollegor har de ju också en del gemensamt. Det mest utförliga du kan läsa om deras relation till varandra finns i LOTR, i Vattnadal sägs en del och även när Gandalf tar avsked ifrån hoberna efter Bri i slutet.

C: Gandalf fick alvringen Nenya, en av De tre, när han först landsteg i Midgård. Det var Círdan av Mithlond som gav den till honom, ty Círdan såg att han var den störste i anden av istari.

D: Nej, det tycker jag inte alls stämmer. Silmarillion kan kanske bäst beskrivas som en mytologisk historiebok. DFSB är en tidigare version av Silmarillion. Du kan använda båda verken som uppslagsböcker, de har utförliga register längst bak.


18. Fråga:
Läste Olle Burmans insändare "Illustrationer på fel ställen i lyxutgåvan" och dennes tips på Tolkienkonst i Tolkiens Arda -- Magasinet nummer 7. Själv vill jag tipsa om Hans Arnolds lysande illustration till Bilbo:

http://www.hansarnold.com/htmls/sagaring.html

Jag vet inte var den har publicerats ursprungligen, tyvärr.
Vi hörs!

Pelle

Svar:
Tack för tipset Pelle! Ni läsare får gärna skicka in era åsikter om illustrationen till Tolkiens Arda. För den som vill tipsa om favoritillustrationer och liknande är det också bara att maila på.
Upp


FRÅGA OM TOLKIEN!

Nog har väl du också en fråga om Tolkien och hans värld som du gått och grubblat på?
Skicka genast in den till tolkiensarda@post.com! Du är garanterad att få svar och bli publicerad i tidningen. Glöm inte att meddela din mailadress - då får du i en kort notis veta när din fråga lagts upp och slipper gå in på sidan och leta. Missa heller inte att adressera insändaren till rätt expert, det leder till att du får ett bättre svar. Tolkiens Ardas olika experter hittar du här. Gillar du magasinet? Passa på att anmäla en prenumeration samtidigt som du skriver din insändare! Lämna också gärna synpunkter på tidningen. Vad är bra? Vad kan förbättras?

Upp


TOLKIENS ARDA SÖKER SKRIBENTER

På vårkanten kommer månadsmagasinet Tolkiens Arda tillbaka, bättre än någonsin. Målet är att tidningen då ska ha fler skribenter som kan göra numren ännu innehållsrikare än tidigare. Gillar du att skriva? Anmäl ditt intresse till tolkiensarda@post.com så kanske du kan bli en del av redaktionen i vår! Du behöver inte nödvändigtvis vara ett levande uppslagsverk när det gäller Tolkienkunskap, det är viktigare att du gillar ämnet och kan skriva. Det finns också en möjlighet att du blir publicerad i tryckt format. En bok baserad på texterna i Tolkiens Arda är nämligen under produktion.

Upp


Fortsätt att skriva in! Nästa nummer av Tolkiens Arda - Magasinet kommer på lördag, den 23 november. I väntan på det kan tiden fördrivas med att utforska tidigare nummer i Arkivet.

På återseende!
Gustav Dahlander,
Redaktör


Bilder: "Glamdring" © The Encyclopedia of Arda 2002